Hollanda nerede nasıl bir ülke? hakkında genel bilgi

HOLLANDA Batı Avrupa’da Kuzey Denizi kıyısında devlet. Yüz ölçümü 40.844 km2, Nüfus 17,18 milyon. Başkent Amsterdam. Doğal ortam Engin kuzey Avrupa Ovasının batı ucunda yer alan Hollanda genelde düz bir ülkedir. Yalnız güneydoğuda bazı yükseltilere rastlanır (Limburg 322 m.). Hollanda'daki tek kayalık bölge burasıdır.


Avrupa'nın önemli ırmaklarından Ren, Meuse ve Escaut bu ülkede denize dökülür. Ova kesimindeki tek engebe bu ırmakların kıyılarında ve denizin kenarında yükselen setlerdir. Gerçekten de ülkenin yarıya yakını deniz düzeyinden aşağıdadır ve bu alanlar denizden ve bataklıklardan kurutularak kazanılmıştır. Polder adı verilen bu topraklar, orta çağdan başlayarak yapılan bentler ve kanallar sonucunda kazanılmıştır.

Zuiderzee gibi tasarılarsa son yıllarda gerçekleştirilmiştir. Bu topraklarda okyanus iklimi egemen olduğu için yağışlar buharlaşmadan fazladır. Arazinin deniz düzeyinden aşağıda olması su akışını olanaksızlaştırdığından artıp biriken suların zaman zaman denize pompalanması gerekmektedir.

Ekonomi. Küçük bir ülke olmasına karşın Hollanda dünya ekonomisinde önemli bir rol oynar. Ülkede toplu ve yoğun tarım sistemi uygulandığı ve çok gübre kullanıldığı için oldukça yüksek verim alınmaktadır. Yetiştirilen başlıca ürünler: Buğday, patates, şeker pancarıdır. Çiçek, meyve ve sebze üretimi de önemlidir, Her mevsimde yeşil çayırlarda çok sayıda sığır üretilmekte ve bol süt alınmaktadır. Peynir ve tereyağı üretimi de buna bağlı olarak yüksektir.

Doğal kaynaklar zengin olmadığından sanayi için gerekli ham maddeler sürekli dışarıdan sağlanmaktadır. Çıkarılan taş kömürüne son yıllarda Groningen’deki doğal gaz kaynakları eklenince ülkenin enerji durumu düzelmiş ve sanayi bir atılım kazanmıştır. Üretilen doğal gaz bir boru şebekesi ile tüm ülkeye ve bazı komşu ülkelere dağıtılmaktadır. Ancak tüm bu olanakların yanı sıra petrol ve daha birçok ham maddenin dışarıdan satın alınması gerekmektedir.

Bununla birlikte hiç de küçümsenmeyecek bir sanayi varlığını sürdürmektedir. Geleneksel fayans, halı ve elmas yontma sanayine şimdi daha modern sanayi dalları eklenmiştir: Makine, tarım ve otomobil sanayi, aeronotik ve özellikle elektronik sanayi, kimya ve petrokimya sanayi, vb.

Tarih. Hollanda 1830’da bağımsız bir krallık oluncaya dek Roma, Fransa, Avusturya, İspanya egemenliği altında yaşadı. Ülke, günümüzde parlamenter monarşi ile yönetilmektedir. 1940-1945 yılları arasında Alman işgali altında kalan Hollanda, 2. Dünya Savaşı sonrasında tüm sömürgelerini yitirmiştir.