Himalaya dağları nerede Everest tepesi hangi ülkede? hakkında bilgi

HİMALAYA Asya’da Hindistan ile Çin sınırında bulunan dünyanın en yüksek sıradağları (Everest doruğu 8.880 m.) Genellikle doğu - batı doğrultusunda uzanan sıradağların uzunluğu 2800 km. genişliği en çok 280 km’dir. Bu kütle içinde 8.000 metreyi aşan on dört doruk, 7.300 metrenin üstünde yetmiş doruk bulunur.


Everest doruğundan sonra gelen başlıca doruklar: K2 (8.610 m), Kançencunga (8.598 m). Makalu (4.480 m). Davalagiri (8.172 m) Nanga Parbat (8.120 m). vb. En yüksek doruk olan Everest’e ancak 1953 yılında çıkılabilmiştir (Yeni Zelanda’lı Hillary ve kılavuzu yerli Tensing).

Himalaya’nın kuzey uzantıları yaklaşık 4.000 m. yükseklikteki Tibet Yaylası’na bitişir. Güney aklanlarsa paralel sıradağlar halinde alçalarak Hindistan Ganj Ovası’na varır. İklim de buna göre biçimlenir. Kuzeyde sürekli karlar 5.400 metreden başlar ve buralarda tropikal ormanlar yoktur.

Güney aklanlarsa musonlara açıktır ve dünyanın en çok yağış alan yerleridir. Buralarda yıllık yağış birçok yerde 12 metreyi bulur.

Çin ile Hindistan Himalaya’da ancak geçit veren birtakım boğazlarda sınırdaştırlar ve sınırlarını savunmak amacıyla çeşitli önlemler almışlardır. Genel olarak Himalaya dağ kütlesi, üzerindeki seyrek nüfusun elverişli vadilerde kısıtlı tarım ve hayvancılıkla geçindiği ıssız bir dünya parçasıdır.