Hidrojen nedir nasıl elde edilir ne işe yarar? kullanım alanları hakkında bilgi

HİDROJEN gaz halinde bulunan element. Simgesi H, atom numarası 1, atom ağırlığı 1.008, kaynama derecesi 253 °C. İlk kez 1766’da bilgin Cavendish tarafından belirlenmiştir. Elementlerin sıralanmasında birinci sırayı alır, çünkü atom çekirdeğinde bir tek proton vardır. Ancak döterium ve trityum diye iki de izotopu bulunur.


Hidrojen renksiz ve kokusuz bir gazdır. Bilinen cisimlerin de en hafifidir. Havaya göre yoğunluğu 0.07’dir. Helyumdan sonra sıvılaştırılması en güç gaz olup, soğukta pek aktif değildir, ancak sıcakta ya da katalizörlerle bir arada pek çok tepkimeye girer.

Tek değerlidir ve daha çok elektropozitiftir, bu nedenle metallere yakın özellikler taşır. Metalsilerle doğrudan doğruya birleşir. Havada mavi bir alevle yanar ve oksijenle karışımı patlayıcıdır. Sıcakta kükürtle, basınç altında azotla ve yüksek sıcaklıkta karbonla birleşir. Karbonlu bileşikleri akaryakıtları ve doğal gazları oluşturur.

Evrende en çok bulunan element olmakla birlikte Dünya’da baş yeri tutmaz. Havada çok az miktarda bulunur. Suyun iki bileşeninden biridir, bazı minerallerde ve bütün organik maddelerde de vardır. Sanayide suyun elektrolizinden, ya da gazlardan (doğal gaz, havagazı) elde edilir.

Hidrojen eskiden hava taşıtı olan balonların doldurulmasında kullanılırdı. Günümüzde başta amonyak olmak üzere birçok kimyasal işlemde hammadde olarak kullanılmaktadır. Dünyada yıllık hidrojen üretimi 20 milyon ton dolayındadır ve bunun yarısı amonyak üretiminde kullanılır.