Helikopter nedir ne zaman bulundu kim icat etti? hakkında bilgi

HELİKOPTER pervanesi tepesinde olan ve bu özelliği nedeniyle dikey inip kalkan kanatsız hava taşıtı. Kuyruğunda da küçük bir pervane bulunur; bu pervane helikopteri istenilen yöne döndürmeye ve bir ölçüde de yatay doğrultuda ilerletmeye yarar.


Helikopteri ilkin 15. yüzyılda Leonardo da Vinci tasarlamıştır. Ancak yapılan ilk helikopter 20. yüzyılın başında ve 1924 yılında yalnız 10 dakika havada kalabildi.

Gerçek anlamda teknik yönden gelişmiş helikopterler İkinci Dünya Savaşından sonra ortaya çıktı. En büyük gelişme askeri helikopterlerde sağlandı (hafif gözlem ve irtibat helikopteri, ağır nakliye helikopteri, sağlık ya da lojistik helikopteri, makineli tüfekle, topla ya da güdümlü mermi ile donatılmış savaş helikopteri).

Amerikalılar Vietnam Savaşında her biri 450 helikopterle taşınan hava tümenleri kurarak, ellerindeki 12.000 helikopterin 4.000’ini Vietnam'daki savaşta bu amaçla kullandılar. Bu savaş helikopterlerinde hız saatte 400 km.‘yi bulmaktadır.

Helikopter denizaltılara karşı da en etkili silahtır. Bir nokta üzerinde uzun süre durabildiği için elektronik sondajlarla denizaltının yerini ve derinliğini kolaylıkla saptayabilmekte ve taşıdığı bombalarla onu batırabilmektedir.

Bu nedenle uçak gemileri gibi özel helikopter gemileri yapılmıştır. Uçağa göre hızı az, ancak kullanım alanı daha geniş olan helikopter birçok ülkede sivil hizmetlerde de (orman gözetleme ve Yangın söndürme, posta, sağlık yardımı, vb.) kullanılmaktadır.