Reşat Nuri Güntekin kimdir biyografisi hayatı ve eserleri

Reşat Nuri Güntekin (1889-1956) romancı, oyun yazarı, eğitimci. İzmir Fransız Okulu’nu, İstanbul’da Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi (1912). Çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Bir dönem milletvekilliği dışında 1931’den 1954’e kadar M. Eğitim Bakanlığı müfettişliğinde bulundu. Bu görevinin büyük bir bölümü Paris öğrenci müfettişliğinde geçti. Oradan emekliye ayrıldı. 1956’da hasta olarak tedavi için gittiği Londra’da öldü.


Reşat Nuri Güntekin, cumhuriyet döneminin önde gelen yazarlarından biridir. 1922’de yayımladığı Çalıkuşu adlı romanıyla büyük üne kavuştu. Reşat Nuri’nin romanları sanat açısından ikiye ayrılır. Duygusal içerikli romanlar, sosyal içerikli romanlar.

Sosyal konuları işlediği romanlarında kuşaklar arasındaki farklı değer yargılarının getirmiş olduğu anlaşmazlıkları batılılaşmanın yanlış olarak değerlendirilmesi, eğitimin toplumdaki önemini işler. Eserlerini yalın bir dille yazmış olması geniş halk toplulukları tarafından okunmasını sağlamıştır.

Başlıca eserleri: Çalıkuşu, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Bir Kadın Düşmanı, Yaprak Dökümü, Kızılcık Dalları, Eski Hastalık, Ateş Gecesi, Değirmen, Miskinler Tekkesi, Son Sığınak.

Oyun: Hançer, Eski Rüya, Taş Parçası, Hülleci, Balıkesir Muhasebecisi.