Hayvancılık nedir nasıl yapılır? gelişimi hakkında bilgi

HAYVANCILIK ekonomik bakımdan yararlanmak üzere evcil hayvan yetiştirme. Yetiştirilen hayvanların büyük çoğunluğu otçul hayvanlardır. Savanlar ve bozkırlar bu hayvanların doğal yaşama alanlarıdır.


İnsanlar bu bölgelerde, çevre koşullarına uymuş çeşitli hayvanlar bularak bir bölümünü yenitaş çağından bu yana evcilleştirmişlerdir: Deve, sığır, manda, koyun, keçi, at, eşek, lama, yak, rengeyiği, vb; Müslüman ülkeler dışında domuz; dünyanın hemen hemen her yerinde kümes hayvanları bunlar arasındadır.

Yüzyıllardan beri geleneksel yöntemlerle yapılan hayvancılık 20. yüzyılın başlarından beri çağdaşlaşma ve makineleşme yolundadır. Birçok ülkede süt inekleri artık çayırlarda değil ahırlarda yapay yemlerle beslenmekte, inek başına yılda 3 - 5 ton süt alınmaktadır.

Tarımın makineleşmesi nedeniyle binek ve koşum hayvanı yetiştiriciliği azalmakta, kasaplık hayvan üretimi artmaktadır.

Bütün dünyada nüfusun hızla artması ve hayvansal proteinlerin insan sağlığında büyük önem taşıdığının anlaşılması, hayvancılığın geliştirilmesi çabalarını yoğunlaştırmaktadır. Bununla birlikte hayvancılık hala doğal iklim ve tarım koşullarına bağlı olduğundan üretim yeterince hızla artırılamamaktadır.