Hawaii Adaları nerede başkenti neresidir nereye bağlı hangi ülkede? hakkında bilgi

HAWAİİ ADALARI Büyük Okyanus’ta, Polinezya’da takımada. Amerika Birleşik Devletleri’nin bir eyaletidir. Yüzölçümü 16.641 km2., nüfusu 1,375 milyon, başkenti Honolulu.


Hawaii Adaları kuzeybatıdan güneydoğuya doğru 600 km.’lik bir alana yayılmıştır. Adaların ikisi diğerlerine oranla çok büyüktür: Hawaii Adası tüm alanın, yaklaşık üçte ikisini kaplamasına karşın nüfusu yüz bini geçmez. İkinci büyük ada olan Oahu ise nüfusun yüzde 80’ini barındırır. Diğer önemli adalar Kauai, Maui, Malokai, Lanai ve Niihau’dur.

Birleşik Amerika’nın Kaliforniya kıyılarından 3.000 km., Japonya’dan 5.000 km. uzakta Buyük Okyanus’un ortasında bulunan bu adalar üzerinde bir dizi volkan vardır. Bunlardan Hawai Adası’ndaki Mauna-Loa’nın kraterinde kızgın ve kaynar lavlardan bir ateş gölü bulunmaktadır.

Mauna-Kea Yanardağı ile birlikte her ikisinin de yüksekliği 4.000 m.’den fazladır. Adalar 20. paralelin iki yanında bulunduğu için iklim her zaman sıcaktır (ort. 20 - 25 °C).

Hawaii’nin etnik yapısı oldukça karışıktır. % 5 kadar yerlinin dışında Japonlar, Çinliler, Amerikalılar, Filipinliler çoğunluktadır.

Sanayi etkinliği yok gibidir (şeker ve konserve fab.). Tarım ürünü olarak en çok ananas ve şekerkamışı yetiştirilir. Adaların en büyük gelir kaynağı turizmdir (yılda 2.5 milyon kişi).

Hawaii Adaları geçmişte Birleşik Amerika'nın sömürgesiyken. 1959 yılında 50’nci eyalet olarak ABD’ye katılmıştır.