Haşhaş nedir ne işe yarar nerelerde kullanılır nasıl bir bitkidir?

HAŞHAŞ kobalağından (kapsül) afyon sakızı, tohumundan yağ çıkarılan bitki (Papaver somniferum). Gelincikgillerden otsu bir bitkidir. Yaprakları mavimsi yeşil, çiçekleri beyaz ya da mor olur.


Birçok çeşidi olup, meyvesi (kobalak) toparlak biçimdedir. Tohumları barındıran etli çeperi çizilince süt gibi bir sıvı sızar, havaya değince yavaş yavaş katılaşarak esmer bir renk alır, buna afyon sakızı denir.

Türkiye haşhaşlarının morfin oranı başka Ülkelerinkine göre yüksektir. Türkiye, cumhuriyetten önceki dönemde Çin, Hindistan ve İran’dan sonra en çok haşhaş yetiştiren ülke idi. Bu durum sonraki yıllarda da devam etti.

Haşhaşın ekimi ve afyon sakızı alımının devlet denetim ve tekelinde bulunduğu bu dönemde ekim alanı ortalama 30.000 40.000 hektar, üretilen ham afyon miktarı da 300 ton dolayında idi.

İkinci Dünya Savaşından sonra Birleşik Amerika’da ve Batı Avrupa’da eroin kullanımının tehlikeli boyutlara ulaşması üzerine Amerika Birleşik Devletleri haşhaş üreten ülkelere baskı yaparak üretimin yasaklanmasını istedi. Bunun üzerine 1967 yılında kısıtlanan haşhaş ekimi, 1971’de tamamen yasaklandı. Yasaklama kararı ülkede büyük tepkilere yol açtı. Nitekim 1973 seçimlerinden sonra iktidara gelen Ecevit hükumeti haşhaş ekim yasağını kaldırdı.