Güreş nedir nasıl yapılır oynanır kuralları nelerdir ne zaman ortaya çıkmıştır? tarihçesi

GÜREŞ iki kişinin çeşitli oyunlarla birbirinin sırtını yere getirmesi amacına yönelik spor dalı. Geçmişi insanlık kadar eskidir. Hemen hemen her ulusta yukarıdaki tanıma uygun ya da ona yakın (boks, karate) iki kişilik spor oyununa rastlanır.


Dünyada güreşin pek çok çeşidi vardır: Rusya’da sambo, Japonya’da judo, Moğolistan’da karakucak, Türkiye’de yağlı güreş, Avrupa ülkelerinde grekoromen, hemen her ülkede serbest güreş, vb.

Ancak bunların yalnız ikisi (grekoromen ve serbest güreş) Olimpiyat oyunlarında yer alır. Grekoromende güreşçiler belden aşağıya oyun tatbik edemezler. Serbest güreşteyse vücudun her yerine oyun uygulamak serbesttir.

Güreşte karşılaşmalar 3’er dakikalık 2 bölümde yapılır. Her iki stilde de 10 siklet vardır. FİLA (Uluslararası Güreş Federasyonu) süreleri ve sikletleri değiştirebilir. Sikletler şöyledir: 48, 52, 57, 62, 68, 74, 82, 90, 100 ve ağır.

Çimen üstünde, harman yerinde,toprak bir alanda tutulan serbest güreşe karakucak denir. Orta Asya’da Türklerin ata sporu olan bugün de Anadolu’da ve Moğolistan’da ilgi görmektedir.

Trakya’da ise yağlı güreş önde gelir. Rumeli’nin geleneksel güreşi olan yağlı güreş, yüzyıllardan beri her yıl Edirne’de Sarayiçi denilen yerde yapılır ve Türkiye başpehlivanı burada belirlenir.

Bununla birlikte Osmanlı imparatorluğu zamanındaki kadar önem taşıdığı söylenemez.