Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklimi dağları ve fiziki özellikleri

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biri. Güneyinde boydan boya Suriye ve Irak sınırı uzanır. Doğu-batı uzunluğu 520 km., kuzey-güney genişliği 120-180 km. olan bölgenin yüzölçümü yaklaşık olarak 57.000 km2.dir. Urfa ile Mardin’in tamamı, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır ve Siirt illerinin de bir bölümü bu bölgeye girer.


Bölgenin kuzeyini bir yay gibi Güneydoğu Toroslar kuşatır. Buradan güneye doğru inildikçe topraklar dalgalı bir biçimde alçalır. Suriye sınırına yakın alçak düzlük ünlü Harran Ovası’dır. Bulunduğu enlem ve kuzeyindeki dağ perdesi nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yumuşak bir kara iklimi görülür. Kışlar soğuk geçmekte birlikte çok sert değildir, yazlarsa çok sıcak olur. Yağışlar da kuzeyden güneye doğru inildikçe azalır. Kuzeyde 750 mm. olan yağış ortalaması güneyde 300 mm.’ye iner.

Bölgede hemen hemen orman yoktur. Ağaçsı bitki ortüsünün oranı yüzde 8 dolayındadır. Bölgenin doğusundan Dicle, batısından Fırat ırmağı geçer. Bölgenin önemli suları Batman, Garzan ve Botan çayları Dicle’ye karışır.

Bölgede nüfus seyrektir (km2. başına yaklaşık 30 kişi). Nüfusun yüzde 35’i üç kentte barınır (Gaziantep, Diyarbakır, Urfa). Bölge halkının geçimi tarıma ve hayvancılığa dayanır. iklim hemen hemen her türlü ürün ve hayvanın yetişmesine elverişlidir.

Güney Doğu Anadolunun başIıca özelliği Türkiye’nin petrol alanı oluşudur. Raman, Garzan bölgelerinde çıkarılan ham petrol yakındaki Batman rafinerisinde işlenmektedir ve oradan bir petrol boru hattı ile Akdeniz kıyısına akıtılmaktadır.