Gümüş nedir nerelerde kullanılır? özellikleri ve kullanım alanları

GÜMÜŞ beyaz renkte değerli metal element. Atom numarası 47, simgesi Ag, atom ağırlığı 107.88, yoğunluğu 10.5, erime derecesi 960 °C’dir. Saf olduğu zaman oldukça yumuşak bir madendir, döküme elverişli kolay biçimlenebilir özellikler taşır.


Bütün cisimler arasında en iletken olanıdır. Havada paslanmaz. Kükürtlü hidrojenle çizilirse yavaş yavaş kararır. Nitrik asitte erir. Bileşikleri tek değerli ve çoğunlukla renksizdir. Başlıca bileşikleri gümüşklorür ve gümüşbromür (ışıkla ayrıştıklarından fotoğrafçılıkta kullanılırlar) ile yakıcı olarak kullanılan gümüşnitrattır.

Gümüş toprakta ender olarak saf biçimde bulunur. Çoğu zaman kükürt ya da antimuanla birlikte bulunur ve bunların içinde gümüş cevherinin oranı oldukça düşüktür. Filizinden ayrılması bir maden (bakır, kurşun) içinde eritilmekle sağlanır. Eriyik içinden ayrılması ya kal işlemiyle, ya da elektroliz yoluyla tamamlanır.

Gümüş, günümüzden beş bin yıl önce bilinen bir madendi. Uzun sure para olarak kullanılmış, günümüzde kullanım alanı değişmiştir. Şimdi daha çok uzay ve fotoğraf sanayinde kullanılmaktadır.