Guatemala nerede hangi kıtada nasıl bir ülke? genel bilgi

GUATEMALA Orta Amerika’da devlet. Yüzölçümü l08.889 km2, nüfusu 16,91 milyon, başkenti Guatemala’dır. Meksika’nın güneyinde bulunan Guatemala’da güneydeki Pasifik kıyı ovası (Boca Costa) ile kuzeydeki büyük Peten Ovası arasında dağlık bir bölge uzanır.


Üzerlerinde büyük volkanlar bulunan iki paralel sıradag aradaki yüksek yaylaları sınırlar. İklim yükseltiye bağlı olarak değişir. Sık ormanlarla kaplı kıyılarda görülen nemli tropikal iklim dağlara doğru yükseldikçe ılımanlaşır.

Yarısı Kızılderili olan nüfusun çoğu Boca Costa’da ve özellikle yüksek yaylalarda oturur. Buna karşılık Peten Ovası’nda hemen hemen hiç insan yoktur. Nüfusun çoğunluğu köylerde yaşar ve tarımla geçinir. Küçük çiftçi işletmelerinde çeşitli yiyecek ürünleri (mısır, fasulye) yetiştirilir. Sömürge döneminden kalan büyük tarım işletmelerinde ise, ülkenin başlıca dışsatım malları olan kahve, şekerkamışı ve muz üretilir.

Ülkenin hidroelektrik potansiyeli yeni işletilmeye başlanmıştır. Sanayi yalnız Guatemala’da toplanmış olmakla birlikte gelişmemiştir. Ekonomi temelde üretimi denetleyen Birleşik Amerika’ya bağlıdır. 1976’da ülkeyi sarsan, 24 bin kişinin ölümüne ve 1 milyon kişinin evsiz kalmasına yol açan deprem ülke ekonomisi için de büyük bir yıkım olmuştur. Ülkenin zengin tarım kaynakları (kahve) büyük toprak sahipleri ile bir avuç yabancının elindedir. Bu yüzden son otuz yıldan beri girişilen her türlü reform hareketi engellenmiştir.

Maya uygarlığının mirasçısı olan Guatemala, 16. yüzyılda İspanyol istilasına uğradı. 1822’de Meksika’ya bağlandı. 1839’da bağımsızlığa kavuştu. 20. yüzyıla kadar liberallerin yönetiminde yaşayan ülkede kahve üretimine bağlı olarak sağlanan ekonomik gelişme, yabancıların (Almanlar ve özellikle Amerikalılar) ülkede güçlenmesine ve otoriter rejimlerin başa gelmelerine yol açtı. 1960’tan beri ilericilerle tutucular sürekli çatışma halindedir ve ülke yönetimi askerlerin denetiminde bulunmaktadır.