Göreme nerede nasıl bir yer tarihi gezilecek yerler önemi nedir?

GÖREME Nevşehir ilinde bulunan ve gerek jeolojik özellikleri, gerekse tarihi açıdan ilgi çeken bir yöre. Hasandağı ile Erciyes Dağı arasındaki irili ufaklı eski yanardağların püskürdüğü küllerin ve lav kalıntılarının kalın katmanlar biçiminde bulunduğu bir yöredir.


Yörede, sel sularının aşındırmasıyla açılmış vadilerin arasında aşınma sonucu çeşitli biçimde sıyrılıp kalmış binlerce peribacası bulunur.

Gerek vadilerin yamaçlarına, gerek bazı peribacalarına, Hıristiyanlığın ilk yayılış döneminde yüzlerce kilise, manastır, barınak ve mezar oyulmuştur.

Dıştan bakıldığı zaman mağara sanılan bu yapılara girildiğinde, içerde oda ve salonlar bulunduğu görülür. Kilise ve manastırların önemlilerinde bütün duvarlar fersklerle (duvar resimleri) süslenmiştir.

Resimlerin konusu Tevrat ve incilden alınmış olaylardır. Kaya kiliselerin çoğunun 6.-11. yüzyıllar arasında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Göremedeki Hıristiyan yapıları şunlardır: Madalyonlu Şapel, Elmalı Kilise, Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Tokalı Kilise, vb.