Göl nedir nasıl oluşur kaça ayrılır? coğrafya özellikleri hakkında bilgi

GÖL karaların içinde bulunan çeşitli derinliklerde, büyük su birikintisi. Bazıları gerçek bir iç deniz niteliğindedir (Asya’da Aral, Amerika’da, Superior gibi). Yeryüzündeki tüm göllerin yüzölçümü 2.5 milyon kilometrekareye yakındır bütün karaların yüzde 1.8'i kadar.


Göller yağışlarla, kendilerine dökülen ırmaklarla bazen yeraltı kaynaklarıyla beslenir. Kimisinin fazla suları bir ayakla denizlere akar, kimisinin suları kurak mevsimde soğulur, yerinde tuzlu beyaz bir tortu kalır (Tuz Gölü gibi). Gerek dipten, gerek yüzden akar yeri olmayan göllerin suyu tuzlu ya da acıdır.

Göllerin biçimi, büyüklüğü ve derinliği bulundukları yerin doğasına bağlıdır. Çoğu göller büyük tektonik hareketlerin yarattığı çöküntü bölgelerinde bulunur. Çöküntü gölleri genellikle derin göllerdir. Dünyanın en derin gölü Baykal Gölü’dür (1.741 m.). Afrika’daki Tanganika Gölü ise dünyanın ikinci derin gölüdür (1.435).

Yarı kurak ve çöl bölgelerinde çukur yerlerde oluşan göllerin yüzölçümü mevsimlere göre çok değişik olur. Afrika’da Çad Göl'nün yüzölçümü, yağış mevsiminde 25.OOO km2, kurak mevsimde 10.000 km2 arasında olmak üzere sürekli değişiklik gösterir. Türkiye’de Tuzgölü, Asya’da Balkaş Gölü de böyledir.

20. yüzyılın ikinci yarısından bu yana yapılan büyük barajlar nedeniyle yeryüzünde çok büyük yapay göller de oluşmuştur. Mısır’daki Assuan Baraj Gölü’nün uzunluğu 500 km., genişliği 1030 km. kadardır, ortalama yüzölçümü 1.500 km2'nin üstündedir. Türkiye’de Keban ve Hirfanlı baraj gölleri de Türkiye göllerinin pek çoğundan büyüktür.