Göktürkler kimdir tarihi özellikleri ve kurucusu hakkında bilinmeyenler

GÖKTÜRKLER Orta Asya’da 6. yüzyılda kurulan büyük bir Türk Devleti’nin ve bu devleti kuran Türk ulusunun adı. Göktürkler, Altay Dağları’nın eteklerinde, Cücenlere (Avarlar) bağlı olarak yaşıyorlardı. Bütün Orta Asya halkları gibi bunlar da hayvancılık ve tarımla uğraşan topluluklardı.


Bumin adındaki beyleri, 550 yılında Göktürkleri bağımsızlığa kavuşturdu. Bumin Kağan, ülkesinin batı bölümünü kardeşi İstemi Kağan’ın yönetimine vermiş, İstemi de devletin batı sınırlarını İran’a ve Hazar Gölü’ne kadar genişletmişti.

Bumin Kağan’ın ölümü ile (553) yerine oğlu Mohan Kağan geçti. O da babası gibi yetenekli kişiydi, doğuda Çinlilerle, batıda Cücenlerle savaşarak büyük başarılar kazandı. Göktürk Devleti’ni bir imparatorluk haline getirdi. 6. yüzyılda en parlak ve güçlü dönemini yaşayan Göktürkler Devleti 572’de Mohan Kağan’ın ölümünden sonra Çinlilerin de etkisiyle doğu ve batı Göktürkler olarak ikiye ayrıldı (581).

Önce Doğu Göktürk Devleti zayıfladı ve 7. yüzyılın ilk çeyreğinde Çin egemenliğini kabullenmek zorunda kaldı. Ondan kısa bir süre sonra da Çinlilerle Araplar arasında kalan Batı Göktürk Devleti yıkılıp Çin egemenliğine girdi (659). Göktürkler 8. yüzyılda Çinlilerin boyunduruğundan kurtularak Kutluk Devleti’ni kurdular.