Göktaşı nedir nasıl oluşur anlaşılır yağmuru nedir nasıl olur? genel bilgi

GÖKTAŞI gezegenler arası boşlukta dolaşan küçük gök cisimlerinden her biri. Güneş sisteminde, 9 gezegen ve bunlara bağlı 34 uydudan başka, 2.000 kadar gezegencik ve daha pek çok küçük cisim, gaz ve toz tanecikleri bulunur.


Dünya, güneşin çevresindeki yörüngesinde dönerken bu göktaşlarından bazıları atmosfere girerek, sürtünme nedeniyle tutuşup yanar. Bunlara akanyıldız denir. Bu olay yeryüzünden 80-120 km. yukarıda olur.

Göktaşlarının büyüklükleri değişik olduğu gibi, atmosfere giriş hızları da değişiktir (saniyede 10 - 70 km.) Yıldız ağması (akma) görüntüsü gözdeki aldatıcı izlenimden ileri gelir. Yalnız çok büyük göktaşları atmosfere girip parçalandığı zaman gerçekten artlarında parçaların tutuşmasından dolayı bir iz bırakabilir.

Bunlardan tamamen yanıp tükenmeden yere ulaşanlar bulunmaktadır. Günde, dünyaya ortalama 4 ton kadar göktaşı düştüğü halde yere kadar ulaşanların sayısı çok azdır. Şimdiye kadar düşen taşların en irisi, Güney Afrika’da bulunan 60 ton ağırlığındaki Hoba West taşıdır.