Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir nasıl tahta geçti öldü? hayatı hakkında bilgi

GIYASEDDİN KEYHÜSREV 1 ( ? - 1211) Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Kılıç Arslan'ın küçük oğludur. Babası, ülkeyi oğulları arasında paylaştırırken ona Uluborlu yöresini verdi.


Baba Konya'da oturuyor, devleti veziri, on bir parçaya böldüğü ülkeyi de on bir oğlu yönetiyordu. Çok geçmeden oğullar birbiriyle savaşmaya başladılar. Gıyaseddin Keyhüsrev başlangıçta üstün gelerek babası ölünce (1192) onun yerine geçtiyse de, 1196'da yerini Rükneddin Süleymanşah'a bırakmak ve Bizans'a sığınmak zorunda kaldı.

1204'te onun ölümü üzerine, Gıyaseddin ikinci kez hükümdar oldu. Bu ikinci sultanlığında Antalya'yı aldı, Kilikya Ermenilerini sindirdi, Trabzon İmparatoru'nu yenilgiye uğrattı. İznik Bizans İmparatoru Teodor Laskaris'le giriştiği savaşta öldü.

GIYASEDDİN KEYHÜSREV 2 ( ? - 1246) Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın büyük oğludur. Trabzon seferinde başarılı olamaması nedeniyle, babası onun yerine oğlu Kılıç Arslan'ı veliaht yaptıysa da, babasının ölümünden sonra Selçuklu ileri gelenleri yine onu hükümdar yaptılar (1237).

Sadeddin Köpek adlı bir beyin etkisinde kalarak kardeşlerini, üvey anasını ve bazı değerli komutanları öldürttü. Baba İshak ayaklanmasını güçlükle bastırabildi. Moğollar ile giriştiği Kösedağ Savaşı'nda yenildi (1243). Her yıl vergi vererek Moğollara bağlanmayı kabul etti.