Gulf Stream nerede hangi denizde görülür hangi ülkeleri etkiler? hakkında Bilgi

GULF STREAM Atlas Okyanusu'nun kuzey bölümünde sıcak su akıntısı. Sözcük İngilizcede “körfez akımı” anlamına gelir. Okyanuslardaki sıcak su akıntılarının en ünlüsü budur.


Ekvator kuşağında Atlas Okyanusu'nun suları başka yerlerine oranla çok fazla ısı alarak ısınır. Isınan sular Güney Ekvator akımıyla Güney Amerika'nın kuzey kıyılarına ve oradan Karaibler Denizi'ne doğru sürüklenir.

Sonra Florida Boğazı'ndan geçerek saatte 6-7 km. hızla Atlas Okyanusu kıyıları bdyunca kuzeye doğru ilerler. New York düzeyine ulaştığında yönünü doğuya doğru çevirir. Birleşik Amerika'nın doğu kıyılarında ilerlerken genişliği ortalama 5 km'yi, derinliği bazı yerlerde 1.000 metreyi bulur.

Sıcaklığı da ortalama 25 derece dolayındadır. Kuzeydoğuya ilerlerken bazı kollara ayrılırsa da büyük kütlesi İngiltere'nin yakınından ve İskandinavya'nın açığından geçerek Buz Denizi'nde son bulur. Ayrıca küçük bir kol Batı Avrupa kıyılarına ulaşarak buraları yalar.

Böylece Kuzey ve Batı Avrupa'da kışların çok sert olmasını önler. Bu nedenle kuzeye Spitzberg Adaları ve Barents Denizi'nde sıcaklık ocak ayında aynı enlemdeki Asya ve Amerika içlerine göre en az 20 derece yüksek
olur.