Gotlar kimdir ne zaman nerede yaşadılar? tarihleri ve özellikleri hakkında bilgi

GOTLAR Germanya'nın eski halklarından biri. Hangi soydan ve nereden geldiklerine ilişkin kesin bilgi yoktur. Büyük bir olasılıkla İskandinavya'dan güneye inerek M.Ö. 1. yüzyılda Vistül Havzası'na yerleştiler.


Yüzyıl kadar sonra buradan daha doğuya göçerek Karadeniz'in kuzey batısına geldiler. 3. yüzyılda buradan güneye sarkarak Trakya ve Makedonya'yı ele geçirdiler ve Roma ile çatışmaya giriştiler. İmparator Decius'u öldürdüler (251). Anadolu'nun batı kıyılarını, Yunanistan'ı ele geçirdiler, Efes'i ve Atina'yı yağmaladılar.

Girit'e ve Rodos'a çıktılar (269). Sonunda Roma'ya yenik düştüler (270). Tuna Havzası'nda yerleşip, asker olarak Roma İmparatorluğu'nun hizmetine girdiler. 4. yüzyılda Got Piskoposu Ulfilas, İncil'i Got diline çevirdi ve onları Hıristiyanlaştırdı.

Bir süre sonra Gotlar, doğuda kalanlar ve batıya göçenler olarak ikiye bölündüler. Batıya göçenlere Vizigotlar (Batı Gotları), doğuda kalanlara Ostrogotlar (Doğu Gotları) denildi. Ostrogotlar 4. yüzyılda Dinyeper Havzası'nda güçlü bir krallık kurdular. Bir süre Hun egemenliğinde kaldılarsa da 375'te Attila'nın ölümünden sonra yeniden bağımsızhıklarına kavuştular. 5. yüzyılda Balkanlara sarktılar. Kralları 1. Teodorik'in komutasında Bizans ve Roma ile yeniden savaşa girdiler, Balkanları, Yunanistan'ı ve İtalya'yı ele geçirdiler.

Vizigotlar ise 4. yüzyılda Alarik'in komutasında batıya ilerlediler. 5. yüzyılda Vandalları ve Alanlar'ı yenerek, Galya'nın güneybatısı ile İspanya'nın kuzeyinde yerleştiler.

Gotlar o devirlerde Romalılarla Yunanlılardan sonra dünyanın en gelişmiş kavmiydi. İki yüzyıl Avrupa'ya az çok egemen olduktan sonra tamamen hristiyanlaşıp yerli halklarla karıştılar ve böylece tarihten silindiler.