Göç nedir nasıl olur neden yapılır? nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi

GÖÇ canlıların (insan, kuş, balık, böcek) topluluk ya da sürü halinde bir yerden ayrılıp başka yere gitmeleri. Tarihte halk topluluklarının savaş, kıtlık ya da yağma nedeniyle giriştiği göçler oldukça çok sayıdadır.


Göçebe aşiretlerin hayvanlarıyla birlikte otlak ardında bir yerden başka bir yere gitmelerine de göç denir. Hayvanların göçü ya mevsimlerin değişmesi ya da üreme nedeniyle olur. Kuzey yarım kürede kış başlayınca yerde yaşayan birçok hayvan, yerin içindeki güvenli yuvalarına çekilerek, kış uykusuna yatarak korunurlar, ama kuşların çoğu barınamaz ve yiyecek bulamaz, bu yüzden soğuk olmayan yerlere göçer (Akdeniz yöresi, Afrika'da Göller Bölgesi, Kap. Batı Afrika, vb.).

Yaz gelince bunlar gene kuzeye doğru ilerler, eski yerlerine yönelir, oralarda yuvalanıp yavrularlar. Bu türlü göçlerde iklim ve beslenme koşulları etkilidir. Ancak balıkların giriştiği bazı göçlerde başlıca etken üremedir. Örneğin som balıkları yumurtlamak için ırmaklara girer oldukça yukarılarda yumurtlarlar. Yılanbalıkları Avrupa ırmaklarından denizlere ulaştıktan sonra yumurtlamak için Atlas Okyanusu ortalarındaki Sargasso Denizi'ne giderler.

Hayvanların göçleri her zaman zararsız olmaz. Örneğin çekirgelerin göçleri bazen tam bir felakete yol açar. Bunlar göç ederlerken önlerine çıkan her türlü bitkiyi kemirip yok ederler.

Kuşların göçlerini incelemek için işaret halkaları kullanılır. Yazın yuvalanıp yavruladıkları yerlerde, göçten önce birçok kuş yakalanıp ayaklarına alüminyumdan yapılmış hafif ve küçük birer halka bağlanır. Halkanın üzerine bağlama tarihi ve sıra numarası konur. Sonra avcılardan ve kuş istasyonlarından, yakaladıkları kuşlarda halka varsa, bunları bildirmeleri istenir. Şimdi aynı yöntem göçmen balıklar için de uygulanmaktadır.