GLİSERİN yağlardan elde edilen renksiz, saydam; tatlı bir madde. Sıvı trialkol. 1779'da Alman kimyacısı Scheele tarafından bulunmuş, tatlılığı nedeniyle (Yunanca glukeros, tatlı) böyle adlandırılmıştır.
Gliserin katı ve sıvı yağlarda, yağ asidi esterleri biçiminde bulunur. Yağlı maddelerin hidrolizi sırasında bir alt ürün olarak elde edilir. Suyla karışabilen, su çeken, koyu kıvamlı bir sıvıdır. Yoğunluğu sudan fazladır (1,265). 19 °C'de katılaşır 290°C'de kaynar.
Deriyi yumuşattığı için gliserin çatlamaya karşı ele, yüze sürülür. Sanayide kullanımı yaygındır. Bir gliserin bileşiği olan nitrogliserin dinamitin ana maddesidir. Mum, mürekkep yapımında ve kozmetik sanayinde de kullanılır.
Gliserin katı ve sıvı yağlarda, yağ asidi esterleri biçiminde bulunur. Yağlı maddelerin hidrolizi sırasında bir alt ürün olarak elde edilir. Suyla karışabilen, su çeken, koyu kıvamlı bir sıvıdır. Yoğunluğu sudan fazladır (1,265). 19 °C'de katılaşır 290°C'de kaynar.
Deriyi yumuşattığı için gliserin çatlamaya karşı ele, yüze sürülür. Sanayide kullanımı yaygındır. Bir gliserin bileşiği olan nitrogliserin dinamitin ana maddesidir. Mum, mürekkep yapımında ve kozmetik sanayinde de kullanılır.