Gen nedir nasıl oluşur tanımlanır? biyoloji özellikleri hakkında bilgi

GEN bir organizmanın gelişimi sırasında belli bir karakterin ortaya çıkmasını sağlayan en küçük kromozom parçası. Bu anlamda biyoloji uzmanlarının “atom”u sayılabilir.


Her gen 2 biçimde (alel genler) ortaya çıkabilir, her biri karşıt bir karakter taşıyabilir (renkli-renksiz, uzun kıl-kısa kıl, kırmızı çiçek-beyaz çiçek), vb. Çoğu zaman alellerden biri baskın (dominant), öbürü çekiniktir (resesif).

Yani diploit bireylerin hepsi (A-A, A-a veya a-A formülünde olanlar) A görünümünde olacaklar, a-a formülündeki bireyler (olguların yüzde 25'i) yalnız çekinik a görünümünde olacaklardır. Bundan şu sonuç çıkar: Fenotipi (görünümü) baskın, ama genotipi (kromozom formülü) karma olan varlıklar (A-a yada a-A) a fenotipinde yavrular oluşturabilirler. Kendilerinde belirmeyen karakterlerin taşıyıcısı olan bu döllere heterozigot, A-A ya da aa olanlaraysa homozigot denir.

Genlerin özellikleri üstüne yapılan araştırmalar genlerden her birinin, embriyonun ilk gelişme evresinde özel bir enzimin oluşumunu sağladığını göstermiştir (bir gen-bir enzim formülü buradan gelir) ve oluşan canlıda ilgili karakterin gelişmesini söz konusu enzim sağlar. Bir hücrede bile enzimlerin sayısının binlerce olmasının nedeni budur.