Gaziantep nüfusu yüzölçümü ve coğrafi özellikleri hakkında BİLGİ

GAZİANTEP Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde il ve aynı ilin merkezi olan kent. İlin yüzölçümü 7.642 km2, nüfusu yaklaşık 2 milyon. Suriye sınırına bitişik olan Gaziantep ilinin toprakları dalgalı düzlükler halindedir.


İlin batı kesimi dağlıktır. Bu kesimde bazı tepeler 1.400 metreye kadar yükselir. iklim genellikle sıcaktır, en soğuk ay ortalaması bile sıfırın üstündedir. Yağışlar daha çok kış aylarında görülür, yazlar ise oldukça kurak geçer. Yıllık yağış ortalaması 550 mm. dolayındadır.

İlin en önemli ırmağı Urfa ile sınır çizen Fırat Irmağı'dır. Doğu kesimdeki dört büyük ırmağın (Karasu, Nizip, Sacır, Merzimen Suları) hepsi Fırat'a dökülür. Güneyden çıkan Balık ya da Kuvayk Suyu ise Suriye'de sığ bir göle ulaşır.

Gaziantep'de doğal bitki örtüsü bozkır tipindedir. Gerçek anlamda orman yok gibidir. Toprakların tarıma elverişli alanlarında tarla bitkileri yetiştirilir. Bağ, bahçe ve zeytinlikler de önemli yer tutar.

Tarla ürünleri içinde buğday, arpa, üzüm üretimi vardır. Çeşitli meyve yetiştirilmekle birlikte antepfıstığı başta gelir. Türkiye'de üretilen antepfıstığının yarıya yakını bu ilde yetişir. Hayvancılık ilin kendisine yetecek durumdadır.

Gaziantep'te çimento, şarap ve rakı fabrikalarından başka küçük çapta makine parçaları ve alet üreten birçok atölye ile ayrıca zeytinyağı, sabun ve deri işleme kuruluşları bulunmaktadır. İlin başlıca yeraltı zenginliği kromdur.