Doğal Gaz nedir nasıl oluşur nerelerde kullanılır? özellikleri hakkında Bilgi

Doğal Gaz Petrol aranırken bulunmuştur. Doğada metan CH4 biçiminde, yatak kayanın gözeneklerinde azotlu, karbondioksitli ve kükürtlü hidrokarbürlerle birlikte bulunur. Ayrıca önemli oranda benzeri gaz da, petrol işletmelerinde, ham petrolün gazdan ayrıştırılması sırasında elde edilir.


Enerji açısından her iki gazın üretimi de, tüketimi de 2. Dünya Savaşı sonundan bu yana hızlı bir artış gösterdi. Yıllık üretim-tüketim 1.300 milyar metreküp dolayındadır. 1950'de dünyada tüketilen enerjinin yüzde 10'u doğal gazla karşılanırken 1980'de bu oran yüzde 25'e yükselmiştir.

Gazın depolanması da başlı başına bir sorundur. Uygun yerlerde yer altında bulunan gözenekli kayalar içine büyük ölçüde depo edilebilirse de her yerde bu tür yatak bulmak güçtür. En iyisi gazı sıvılaştırarak depo etmektir. Sıvılaştırılan gazın hacmi 600 defa küçülür. Bunun için -161 °C sıcaklığa gereksinme vardır.

Sıvılaştırma işlemleri birçok yerde yapılmakta (Cezayir, Libya, Alaska, Borneo, Abu Dabi), LDG (likid doğal gaz) tankerleri bunları tüketim yerlerine ulaştırmaktadırlar.

Havagazı 1800 yılında keşfedilmiştir ve yaklaşık yüz yıldan beri aydınlatma, ısıtma ve mutfak işlerinde kullanılmaktadır. Havagazı kömürden ya da hidrokarbürlerden elde edilir. 1.000 °C sıcaklıkta kapalı bir kapta ısıtılan taşkömürü birtakım gazlar (metan, hidrojen, karbon monoksit) çıkarır. Bu gaz karışımının ısıtma gücü doğal gazın ısıtma gücünün yarısından azdır.