İndira Gandhi kimdir neler yapmıştır? hayatı ve siyasi kariyeri

İndira Gandhi (1917) Hintli kadın yönetici ve siyasetçi. Nehru'nun kızıdır. 1938'de Kongre Partisi'ne girdi, bağımsızlık için savaştı ve Gandhi'nin eylemine katıldı.


1959'da Kongre Partisi Başkanı oldu. Basın yayın bakanlığı yaptı (1964-1966). Sonra başbakan oldu (1966). Tarafsızlık siyaseti güdeceğini ve sosyalist bir program uygulayacağını ilan etti, bu yüzden partide muhalefetle karşılaştı.

1969'da giriştiği reform programı (bankaların, sigorta şirketlerinin ulusallaştırılması, mihracelerin ayrıcalıklarının kaldırılması) Kongre Partisi'nin bölünmesine yol açtı.

Bunun üzerine İndira Gandhi Yeni Kongre Partisi'ni kurdu, ama ne toplumsal yapıları değiştirebildi, ne yoksulluğu yenebildi, ayrıca eyaletlerin yarattığı engellerle karşılaştı.

Ekonomik güçlükler ve artan muhalefet karşısında siyasetini sertleştirdi, olağanüstü durum ilan ederek muhalefet liderlerini tutuklattı (1975).

1977 genel seçimlerinde partisinin çoğunluğu kaybetmesi üzerine iktidardan uzaklaşmak zorunda kaldı. Fakat 1980 seçimlerinde Mecliste çoğunluk elde ederek yeniden iktidara geldi (1980).