Gana nerede hangi kıtada nasıl bir ülke? tarihi hakkında Bilgi

GANA Batı Afrika'da Atlas Okyanusu kıyısında devlet. Yüzölçürnü 238.537 km2, nüfusu 28,83 milyon, başkent Akra. Güneyinde Gine Körfezi, kuzeyinde Volta, doğusunda Togo, batısında Fildişi Kıyısı yer alır.


Gana'nın güneyi genellikle alçak ve bataklık, kuzeyi az çok ağaçlık düzlükler halindedir. Doğusunda bulunan Volta Gölü Volta Irmağı ile kollarının sularıyla beslenir. Kıyı kesiminde tropikal nemli iklim egemendir. Kuzeye doğru çıkıldıkça yağışların azalmasına bağlı olarak bitki örtüsü seyrelerek savana dönüşür.

Hızla artmakta olan nüfus ülkenin güney kesiminde yoğunlaşmıştır. Büyük kentler de buradadır: Akra, Kumasi, Sekondi-Takoradi.

Ekonominin en önemli kesimi tarım kesimidir. Halkı beslemeye yetmeyen yiyecek bitki (mısır, darı) üretiminin yanı sıra en önemli üretim kakaodur (dünyada birinci). Ayrıca önemli miktarda boksit, manganez, altın ve elmas madenleri vardır, ama gerektiği gibi işletilememektedir.

Volta barajının ve bunun üzerine Akosombo hidroelektrik santralinin yapımı enerji üretimini artırmıştır. Üretilen elektriğin büyük bir bölümü alüminyum endüstrisinde, kalanı aydınlatmada ve çeşitli endüstrilerde (besin, tekstil, mekanik, vb.) kullanılmaktadır.

19. yüzyılın ortalarından sonra Altın Kıyısı adıyla anılan bir İngiliz sömürgesi olan Gana 1957'de bağımsızlığa kavuştu. O zamanki önder Kvame Nkrumah cumhurbaşkanı seçildi. Ülkesini hızla modernleştirmek ve Afrika Birliğini kurmak tutkusuna kapılan Nkrumah çok geçmeden tek partiye dayalı kişisel bir diktatörlük kurdu.

1966'da bir darbe ile devrilmekten kurtulamadı. 1969'da sivil yönetime dönüldüyse de 1972'de ikinci bir darbe ile yeniden otoriter rejim kuruldu. 1979'da yapılan yeni bir darbe eski darbeci generallerin iktidarına son verdi. Yapılan seçimleri Nkrumah'ın Halk Partisi kazandı. Üçüncü kez cumhuriyet kurularak yeni bir anayasa ilan edildi.