Gabon nerede hangi kıtada nüfusu ne kadar? Hakkında Bilgi

GABON Afrika'da Gine Körfezinin batısında devlet. Yüzölçümü 267.000 km2, nüfusu 2,025 milyon, başkent Libreville.


Gabon'un doğusu düzlüktür, batıya Atlas Okyanusu kıyısına doğru arazi yükselir, buralarda tepeler ve, bataklık ovalar yer alır. Ogue Irmağı ve kollarının geçtiği ülke, ekvator iklimi nedeniyle sık ormanlarla kaplıdır.

Halkın çoğunluğu Bantu soyundandır. Ülkenin genişliğine göre nüfus çok seyrektir ve bunlar da kıyı kesiminde, özellikle Libreville ve Port Gentil kentlerinde toplanmıştır. Orman işletmeciliği (özellikle kontrplak yapımında kullanılan okume ağacı) uzun süre ülkenin tek zenginlik kaynağı olmuştur. Fakat yeraltı zenginliklerinin (petrol başta olmak üzere, demir, uranyum ve manganez) işletilmesi ülkede endüstrinin ilerlemesini ve gelişmesini kolaylaştırmıştır.

Kereste endüstrisine yeni endüstri alanları (rafineri, hafif metalurji, vb.) eklenmesine karşın, Gabon birçok tüketim malını dışarıdan satın almak durumundadır. Gabon toprakları 19. yüzyıla kadar etnik gelenekleri içinde yaşadı. Zaman zaman şu ya da bu kabilenin şefi öbürlerine üstünlük sağladı.

Ülke 1839'dan itibaren Fransız etkisine girmeye başladı ve 1868'de resmen bir Fransız sömürgesi oldu. 1956'da özerkliğe ve çok geçmeden, dört yıl sonra 1960'ta da bağımsızlığa kavuştu.