Füzyon nedir nasıl oluşur ne işe yarar? Hakkında Bilgi

FÜZYON hafif atomların çok yüksek sıcaklıkta birleşerek büyük bir enerji boşalmasıyla birlikte daha ağır atomlar oluşturması. Nükleer enerjinin iki kaynağından biri füzyon, diğeri de ağır atom çekirdeklerinin parçalanması olan fisyon'dur.


Füzyon hidrojenin izotoplarıyla sağlanır: Döteryum (2/1 H ya da D) ve tirityum ( 3/1 H ya da T) Döteryum ya da trityumun çekirdekleri füzyon yapıldığı zaman oluşan kütle kaybından dolayı Einstein'in E = mc2 formülüne uygun olarak büyük bir enerji açığı çıkar. Fakat hafif çekirdeklerin füzyonu, teknolojik açıdan olduğu kadar kuramsal açıdan da birtakım zorluklar doğurur.

Çekirdekler pozitif elektrikle yüklü olduklarından, birleştirilip kaynaştırılmak istenildiğinde önemli ölçüde birbirini itme kuvveti ortaya çıkar. Bu itişmeyi yenmek için, sürekli olarak gerçekleştirilmesi çok güç teknolojik koşullarda son derece yüksek sıcaklıklara başvurmak gerekir.

Bu tepkimelerse ancak yoğun manyetik alanlarda gerçekleşebilir. Ancak biyle bir ortamda plazma çekirdeklerin karışımı ve itişmenin soğurulması) sürekli olarak sağlanabilir.

Atom bombası atom çekirdeklerinin parçalanmasına (fisyon) dayandığı halde hidrojen bombası füzyona dayanır. Füzyonda açığa çıkan enerji, fisyona göre fazla olduğundan hidrojen bombaları atom bombalarından daha güçlü olur.