Futbol nedir nasıl neden oynanır? Hakkında Bilgi

FUTBOL yuvarlak meşin bir topla on birer kişilik iki takım arasında oynanan spor. Dünyada en yaygın spordur. 1904'te kurulan FİFA (Federation İnternationale de Football Association, Uluslararası Futbol Dernekleri Federasyonu) yüz elliden fazla devletin futbol federasyonunu kapsamaktadır.


Lisanslı oyuncuların sayısı ise bütün dünyada amatörlerle birlikte milyonları bulur. Bir futbol karşılaşmasının süresi 90 dakikadır. İki takım 45'er dakikalık iki yarıda olmak üzere 90 dakika süreyle oynar. İki yarı arasında 15 dakikalık bir dinlenme arası verilir. Karşılaşma bir orta hakem ile iki yan hakem tarafından yönetilir, ama son söz orta hakemindir. Amaç karşı tarafın kalesine gol atmaktadır. Fazla gol atan takım galip sayılır.

Her ülkede birçok futbol kulübü vardır: Bu kulüplere bağlı futbol takımları arasında karşılaşmalar yapılır. Televizyonun yaygınlığı nedeniyle bu ulusal karşılaşmalar bile bazen uluslararası çapta ilgi ve heyecan uyandırır.

Futbol karşılaşmalarının en ünlüsü dört yılda bir (Olimpiyatların olmadığı çift yıllar) yapılan Dünya Kupası'dır. Buna, uzun süren eleme maçlarından sonra yalnız on altı ulus katılmaktadır. Dünya Kupası, kuramsal olarak en iyi oynayan futbol takımını belirler, ama sürprizler de görülebilir. 1930'da ilk düzenlenişinden beri pek az ülke bu alanda şampiyon olabilmiştir: Brezilya (1958'de İsveç'te, 1962'de Şili'de, 1970'te Meksika'da); Uruguay (1930'da kendisinde, 1950'de Brezilya'da); İtalya (1934'te kendisinde, 1938'de Fransa'da); Federal Almanya (1954'te İsviçre'de, 1974'te kendisinde); İngiltere (1966'da kendisinde); Arjantin (1978'de kendisinde). Görüldüğü gibi üç defa şampiyon olan Bezilya yararlanamamış olmakla birlikte kendi ülkelerinde yarışmak takımlar için avantajlı olmuştur. Şampiyonalar sıra ile Avrupa'da, bir Latin Amerika'da yapılmaktadır. Zaten dünyada futbolun ilgi odağı buralardır. Avrupa Uluslar Kupası elli dokuz yıldan beri (1960) yapılmaktadır. Oda dört yılda bir, ancak Olimpiyatlar'la aynı çift yıllarda olmaktadır.