Fıstık Nedir Kaç Çeşit Vardır? Genel Özellikleri Hakkında Bilgi

FISTIK birbiriyle hiç bağlantısı olmayan apayrı üç bitkinin yemişine verilen ad: Antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı.


Antep fıstığı (eskiden şam fıstığı da denirdi) sert kabuklu bir yemiştir. Kavrulunca kabuğu bir kenardan hafifçe çatlayıp açılabilir. İçindeki yenen kısmı yeşil renktedir.

Çam fıstığı çok dahi büyük bir ağaç olan fıstık çamının tohumudur. Kozalaklar olgunlaşınca kendiliğinden yere dökülür. Çam fıstığı da sert kabukludur ancak içi biraz daha ufak ve beyazdır, arpa şehriyeye benzer.

Bunların ikisi de şekerlemecilikte kullanıldığı gibi çam fıstığı pilav ve dolma gibi yemeklere de konur.

Yer fıstığı ise toprak içinde oluşan yumrular halindedir. İpek böceği kozasını andıran yumruların içinde kahverengi tohumlar bulunur.

Kavrularak çerez olarak yenirse de asıl yetiştirilme amacı yağ elde etmektir. Tarlalarda bol miktarda üretilebilir.