Frengi hastalığı nedir bulaşıcımı nasıl bulaşır anlaşılır? evreleri ve belirtileri

FRENGİ spiroketa cinsinden bir mikrobun (Treponema Pallidum) yaptığı bulaşıcı hastalık. Çoğunluk cinsel birleşme, seyrek olarak da hastanın kullandığı eşya ile bulaşır. Mikrobun bulaşması için bir yara ya da kesiğin bulunması gerekir.


Hastalık deride ve uzun bir evre sonunda iç organlarda doku bozuklukları yapar. Hastalık gebe kadınlarda, gebeliğin ilk yarısından sonra etene dolaşımı yoluyla yavruya da geçer. Onun için frengiye soydan geçme hastalık da denir. Bu nedenle hükümet doktorlarınca eşler evlenmeden önce muayene edilir. Yasanın amacı toplum sağlığını korumaktır.

Frenginin üç evresi vardır. Birinci evre üç hafta süren bir kuluçka döneminden sonra başlar. Bulaşma yerinde bir yara açılır, lenf düğümleri şişer, kızarır. Yara yeri sert ve ağrısızdır. Deri yaraları kabuklu bir görünümdedir. Bademcikler anjindeki gibi görünür. Bu evrede penisilin tedavisi uygulanırsa frengi iyileşir.

İkinci evre en erken 2 ay sonra ortaya çıkar. Deride genel değişiklikler olur, vücudun çeşitli yerlerinde kızartı, kabarıklık, döküntü, doku kalınlaşması görülür. Hafif ateş ve kıl dökülmeleri de olabilir. Klasik kan muayenesi (Bordet-Wassermann tepkimesi) pozitif çıkar. İkinci evre geç belirirse bulaşmadan 4-12 ay sonra ortaya çıkar ve yaygın deri-mukoza bozuklukları görülür.

En karakteristik frengi yaraları el ayalarında ve ayak tabanlarında belirir, bunlara yaygın kasık ve cinsel organ deri-mukoza bozuklukları eklenir. Bütün yaralarda frengi mikrobu kaynaşır.

Üçüncü evre yıllarca sonra ortaya çıkabilir. Deride ve iç organlarda gom denen sert doku düğümleri olur. Ancak penisilin bulunduğundan bu yana bu evreye ulaşan hastalar çok seyrektir. Bu evrede hastalık, yerleştiği organların (kemikler, eklemler, sinir sistemi, damarlar, vb.) işlevini bozar, felçlere, kalp hastalıklarına neden olur.

Eskiden büyük salgınlara yol açan frengi günümüzde özellikle erken anlaşılırsa kolayca tedavi edilebilmektedir. Penisiline ek olarak bizmut tuzları da kullanılmaktadır.