Fotoğrafçılık Nedir Nasıl Doğdu Gelişti? Tarihi ve Aşamaları Hakkında Bilgi

FOTOĞRAFÇILIK ışık ve kimyasal maddeler yardımıyla bir cismin görüntüsünü kağıt üstüne çıkarma yöntemi. İlkesi, ışığın ya da aktinik ışınların etkisi altında mineral ya da organik bileşiklerin yok edilmesi ya da değişikliğe uğratılması esasına dayanır.


Fotoğraf elde etmek için gerekli iki koşul uzun süreden beri biliniyordu. Birincisi, simyacılar ışığın gümüş klorürü kararttığını biliyorlardı. İkincisi karanlık odada görüntü oluştuğu 13. yüzyıldan beri bilinen bir şeydi (Roger Bacon). Karanlık odanın girişine 16. yüzyılın ortalarında bir mercek konuldu (Jerome Cardan, Giambattista della Porta).

Bununla birlikte gerçek fotoğraftan söz edebilmek için 1816-1827 arasında Nicephore Niepce'nin giriştiği deneyleri beklemek gerekti. Asıl fotoğrafçılığı bulan odur. Niepce duyarlı tabaka olarak Yuda bitümü kutlandı. Bununla bir görüntü elde etmek için sekiz saat süren bir poz vermek gerekiyordu. Bir kere işin temel ilkesi bulunmuştu, ondan sonra araştırmacılar bütün ustalıklarını kullanarak 19. ve 20. yüzyıl boyunca fotoğrafçılıkta büyük ilerlemeler elde ettiler.

Fotoğrafçılıkta üç işlem vardır: fotoğraf makinesi ile resmi çekmek, film ya da cam üstüne çekilen görüntüyü ortaya çıkarmak için bunlan banyodan geçirmek ve son olarak görüntüyü resim haline getirmek.

İlk çekilen resimler siyah-beyazdı. Günümüzde renkli fotoğraf da çekilebilmektedir. Fotoğraf filmlerinin üzerine ışığa karşı duyarlı bir bileşik sürülmüştür. Bu madde genellikle gümüş bromürdür. Resmi çekilen cisimden gelen ışıklar makinenin içindeki karanlık odada filmin üstüne düşünce duyarlı maddede değişiklik yapar, çok ışık alan yer çok kararır, az ışık alan yer az kararır. Bu film ışıksız bir odada iki banyodan geçirilir.

Birincisi gizli görüntüyü ortaya çıkarmaya, ikincisi tam kıvamında iken görüntüyü saptamaya yarar. Elde edilen negatif filmdir. Bundaki negatif görüntü fotoğraf kağıdına yeniden aynı yöntemle geçirilir ve aynı şekilde banyo edilip kurutulur.

Fotoğrafçılığın tarihinde başlıca aşamalar:

1826 Nicephore Nipce dünyadaki ilk fotoğraf görüntüsünü elde ediyor.

1835 Daguerre civa buharının gümüş iyodür üzerindeki etkisini buluyor (Bu da görüntüleri ortaya çıkarmayı sağlıyor).

1837 Daguerre tortu iyodürü bir deniz tuzu eriyiği içinde çözmeyi başarıyor (bu da banyo edilmiş görüntüyü tespit etmeyi sağlıyor).

1838 Dagerotip yöntemi gerçekleşiyor (ilk resim çekme yöntemi).

1839 Fotoğraf sözcüğü ortaya atılıyor. Çalışmalarında astronom John Herschel'den yardım gören William Fox-Talbot kağıt üstüne fotoğraf çekmeyi deniyor.

1841 Voigtlander ilk madeni fotoğraf makinesini yapıyor. J. Petzval'in yaptığı objektifi kullanıyor.

1847 Abel Niepce de Saint-Victor cam üzerine yayılan albüminli emülsiyonu buluyor.

1855 Kırım Savaşı nedeni ile dünyada ilk sosyal röportaj fotoğrafları Roger Fenton tarafından çekiliyor.

1859 Üç boyutlu görüntü (Streos Cope) bulunuyor.

1871 İlk jelatinli gümüş bromür emülsiyonu bulunuyor (Richard Leach Maddow)

1884 Rulo kağıt üstüne negatif icat ediliyor (Eastman).

1888 İlk bobinli Kodak makine piyasaya çıkarılıyor.

1889 Kağıt yerine nitroselülozdan saydam bir film kullanılıyor.

1891 Açık havada film değiştirmeyi sağlayan bobinler icat ediliyor. İlk renkli fotoğraf çekiliyor.

1895 X ışınları bulunuyor ve ilk röntgen filmi çekiliyor (Wilhelm C. von Röntgen).

1924 İlk küçük boy 35 mm. sinema filmi çekim makinesi piyasaya sürülüyor.

1929 Flaş olarak ilk aydınlatma lambaları bulunuyor.

1941 Kağıt üzerine renkli çekim yapılıyor.

1963 Kodachrome x, Ektachrome x ve Kodacolor X çıkıyor.

1966 Renkli kızılötesi film piyasaya çıkıyor.