Fosfor Nedir Ne İşe Yarar Nerelerde Kullanılır? Özellikleri ve Çeşitleri

FOSFOR yarı saydam ve karanlıkta parlayan bir element. Atom ağırlığı 30,97, Simgesi P, atom numarası 15.


Kırmızı fosfor pembeden mora kadar değişen çeşitli tonlarda olur. Yoğunluğu 2,2 gr/cm3'tür. Normalde ve karbon sülfür de de erimez. Ancak 550 ° C'de süblimleşir. Beyaz fosforun çok güçlü bir zehir olmasına karşılık kırmızı fosfor zehirli değildir.

Gün ışığında bırakılan beyaz fosfor yavaş yavaş kırmızı fosfora dönüşür, bu dönüşme hafif ısıtmayla hızlanır. Bu iki cisim kimyasal bakımdan birbirinin aynıdır, yalnız birincisi daha canlı tepkimeler verir.

Her ikisi de parlak bir alevle yanarak, fosfordioksit (P2O3) verir. Beyaz fosfor soğukken bile oksitlenerek kendi kendine yanabilir, bu nedenle su içinde saklanır. Fosfor halojenlerle birleşince alevlenir, sıcakta kükürtle ve metallerin çoğu ile birleşir.

Fosfor canlı organizmalarda, kemiklerde ve dişlerde kalsiyum fosfat biçiminde, ozlara, aminoasitlere, bazlara bağlı ortofosforik esterler biçiminde, yedek besin kaynağı olarak organizmada önemli rol oynayan di yada trifosforik esterler (ADN, adenozin difosfat ve ATP, adenozin trifosfat) halinde ya da dezoksiribonükleikasitte (DNA) nükleotit biçimde bulunur.

Fosfor kibrit, fosforlu bronz yapımında, farelere karşı zehir ve fosforik asit hazırlanmasında da kullanılır.

Şiddetli fosfor zehirlenmelerinde dizanteri ve ağır sarılık ölüme neden olabilir. Fosforlu gazlar akciğerde ödem, deride ağır yanıklar yapar.