Fizik Nedir Neyi İnceler? Örnekler Maddenin Halleri ve Ortak Özellikleri

FİZİK maddenin genel niteliklerini inceleyen bilim. Bu niteliklerde olan değişikliklere “olgu”, denir. Örneğin taşın düşmesi, buzun erimesi birer fiziksel olgudur. Fakat maddede görülen çeşitli olgular arasında bazısı cisimlerin görünümünü ve niteliklerini geçici olarak değiştirir, cisimlerin temel yapısında bir değişikliğe yol açmaz, işte bu çeşit olgular fiziğin konusudur.


Buna karşılık diğer bir bölüm olgular sürekli değişikliğe yol açar ve maddenin yapısında değişme olur. Bu da cisimlerin karşılıklı etkileri sonucunda gerçekleşir ve bu cisimler değişikliğe uğrayarak yeni bir cisim ortaya çıkar, bu çeşit olgular da kimya biliminin konusuna girer.

Örneğin beyaz fosfor kapalı bir kapta ısıtılınca sıcaklığı yükselir ve cisim eriyerek; sıvı kaynamaya başlar. O sırada tüp yeniden soğutulursa oluşan değişiklikler tersine döner, fosfor eski halini alır.

Sıcaklık değişimleri, kaynama, buharlaşma olguları fiziğin konusudur. Bu olgular yalnız fosfor da değil birçok cisimde aynen görülür.

Aynı fosfor havada yanarsa, yanmadan sonra başlangıçtaki cisimden farklı beyaz bir toz oluşur (fosfor dioksit). Bu değişiklik kesindir ve fosforun bir özelliğidir. Olgu da kimyasal bir olgudur.

Fizik her şeyden önce deneysel bir bilimdir. Ancak olguları yalnız gözlemlemek yerine şu ya da bu etmenin nedenini anlamak için, deneye başvurmak, duyularımızdan daha keskin, daha hassas çeşitli aletler kullanmak ve söz konusu etkileri ölçmek gerekir.

Böylece gözlenen olayın, nedenlerini belirleyerek yorumlamak kolaylaşır. Bunun sonucunda cisimler arasındaki ilişkileri her yerde ve her zaman geçerli kurallara bağlamak olanağı elde edilir (fizik kanunu).