Finlandiya Nerede Nasıl Bir Ülke? Başkenti Tarihi ve İklimi Hakkında Bilgi

FİNLANDİYA (Fince Suomi) Kuzey Avrupa'da devlet. Yüzölçümü 337.000 km2, nüfusu 5,503 milyon, başkenti Helsinki.


Doğal ortam ve ekonomi: Ülke topraklarının yüzde 70'i ormanlar ve sayısı 60.000'i aşan irili ufaklı göllerle kaplıdır. Ülkenin en yüksek noktası 300 m'yi geçmez. Soğuk ve nemli kuzey bölgelerde bitki örtüsü tundralarla, daha ılıkça olan güney kesimlerde ise taygalarla kaplıdır.

Nüfusun yüzde 93'ü Finliler'den oluşur. Ülkede yüzde 7 oranında İsveççe konuşan Lapon ve az sayıda Kazan Türk'ü de yaşamaktadır. Nüfus Finlandiya Körfezi'nde yoğunlaşmıştır.

Ekonomi orman ürünlerine dayalıdır. Kerestenin yanı sıra kağıt ve özellikle gazete kağıdı üretilir. Tarım güneyde yoğunlaşmıştır (buğday, patates, sebze). Hammadde kaynakları oldukça azdır. Helsinki çevresinde demirçelik, Tampere'de tekstil sanayi gelişmiştir. Ülkenin başlıca dışsatım kaynağı orman ürünleridir.

Tarih: Uzun süre İsveç egemenliğinde yaşayan ve 13.yüzyılda granddükalık olan Finlandiya, 18.yüzyılda Rusların egemenliğine girdi. 1917'de bağımsızlığına kavuşan Finlandiya, komünistler ile milliyetçiler arasındaki iç savaşla bölünme tehlikesi geçirdi.

Savaşı Almanların desteğindeki milliyetçi güçler kazandı. 2.Dünya Savaşı'nda SSCB ile savaşan Finlandiya, şiddetle direnmesine karşın yenildi ve barış anlaşması imzalamak zorunda kaldı.