Film Nedir Ne Zaman Nasıl Kim Tarafından İcat Edildi? Hakkında Bilgi

FİLM fotoğrafçılıkta, sinemacılıkta ya da radyografi de resim çekmek için kullanılan şerit yada levha. Bu şekilde çekilmiş resimlerden on binlercesinin yan yana birleştirilmesiyle oluşan ve bir konuyu sergileyen resimli şerit.


Sinema filmi delikli saydam bir şeritle bunun üzerine kaplanmış olan ışığa duyarlı bir maddeden oluşur. Selülozik bir madde olan film şeridinin bulunması Hyatt kardeşlerin, sonra Hannibal Goodwin’in (Ansco) ve Harry Reichenbach’ın (Eastman) çalışmalarıyla gerçekleşmiştir.

1889’da Eastman Şirketi, jelatinli gümüş bromürle kaplı selüloit filmleri satışa çıkardı. Önceleri selüloz nitrattan (yanıcı madde) yapılan filmler günümüzde selüloz triasetattan yapılmaktadır.

Hiç bir film (güvenli film) yüzde 0,36’dan fazla nitrik azot içermemeli ve yanma denemesinde 300 °C’de en çok on dakika içinde kömürleşmelidir.

Filmlerin standart (ya da ticari) büyüklüğü genellikle 35 mm.’dir (en). Edison’un tasarladığı sinema filmi 1904’de bu normal boyutunu aldı. 70 mm. genişlikte filmler de vardır (ancak bunlar daha çok fotoğraf çekiminde kullanılır).

35 mm’lik filmler sessiz film zamanında tam dolduruluyorken sesli film bulununca bunun birazı, sol kenarda ses kaydına ayrılarak resim alanı daraltıldı.

Yarı profesyonel olan 16 mm’lik filmler özellikle televizyonda, eğitimde 9.5 ve daha yaygın olan 8 mm’lik filmlerse amatör sinemacılar tarafından kullanılır.