Fil Nedir Ne Yer Nerede Yaşar? Hakkında Bilgi

FİL hortumlulardan otçul memeli hayvan. Filin en önemli organı hortumudur. Burnun ve üst dudağın uzamasından meydana gelen bu organın ucunda, Afrika filinde iki, Asya filinde bir tane ve parmak biçiminde uzantı bulunur.


Fil bunu dokunma ve tutma organı olarak kullanır. Hayvan bir el gibi kullandığı bu uzantı yardımıyla örneğin bir saman çöpünü tutup boru gibi kullanarak onunla su içebilir. Hortum filin dudağı, parmağı ve eli gibidir.

Suyu hortumu ile emerek alıp ağzının içine püskürttüğü gibi yemi de hortumu ile yakalayıp ağzını içine koyar. Dişleri çok değildir: Üst çenede bir çift kesici diş ve her çenede bir çift azı dişi. Kesici dişler uzayarak vurucu diş (savunma dişi) halini almıştır, köksüzdür, her biri 20 kg. gelebilir.

Azı dişleri de büyüktür, her biri 3-4 kg. gelebilir. Asıl azı dişi aşınınca onun yerini bir başkası alır. Filin derisi kılsız ve serttir. Bacakları ve boynu kalın, dudakları, özellikle Afrika filinde çok iridir.
Parmaklarının uçlarında tırnak vardır. Yalnız iki parmağına basarak yürür. Parmaklarının arasındaki esnek doku sayesinde bir yastığa basarcasına hafif ve yumuşak yürür.

Afrika savanlarında, Asya ormanların'da yaşayan filler suyu çok severler. Ulusal parklarda korunmasına karşın Afrika filinin soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Asya fili evcilleştirildiğinden böyle bir tehlike söz konusu değildir.