Thomas Edison kimdir buluşu icatları eserleri ve hayat hikayesi

Thomas Edison (1847-1931) Amerikalı bilgin. Bini aşkın buluşu ile, çağımızın en büyük yaratıcı kişilerinden biridir. Yoksul bir ailede dünyaya geldi, çalışarak, okuyarak kendini yetiştirdi. Daha on yaşındayken, evlerinin bodrumunda kendine küçük bir laboratuvar yaptı ve kitaplardaki deneyleri yinelemeye çalıştı.


Gerekli araçları satın almak için trenlerde gazete satıyor, olanak buldukça da kütüphanelere giderek kitap okuyordu. On altı yaşında telgrafçılığı öğrendi, dört yıl telgraf memurluğu yaptı. Mucitlik düşüncesi, onda bu yıllarda doğdu. Boston’da çalışırken, elektrik deneyleri ve araştırmalarını konu alan bir kitap okudu.

Mucitlik isteği böylece daha da güçlendi. 1868’de ilk buluşu olan elektrikli kayıt makinesini gerçekleştirdi ve patentini aldı. Ancak makineye hiç bir alıcı çıkmadı. Bu olaydan sonra ticarette yeri olmayan hiç bir buluş üzerinde çalışmamaya karar verdi.

Daha iyi çalışma olanağı bulabilmek amacıyla New York’a gitti. Lows Şirketi’nde çalışan arkadaşlarının yanında kalıyor, şirketteki elektrikli aletleri inceliyor, kendi başına araştırmalarını sürdürüyordu. Bir gün şirketin önemli bir aygıtı bozuldu. Edison bunu iki saat içinde onararak çalıştırdı. Şirket de onu yüksek bir ücretle işe aldı.

Edison 1870’te, elektrikli kayıt makinesini bu şirkete 40.000 dolara sattı. Bu parayla New York’ta kendisine bir dükkan açtı. Bu arada yapılan başvuruları da karşılıyor, getirilen buluşların eksikliklerini gideriyordu. Bir yandan da telgraf makinesi yapıp satıyordu. Sonra bu işten vazgeçerek 1876’da yeniden bir laboratuvar kurdu.

Arka arkaya birçok buluş yaptı: Gramafon (1877), mikrotelefon (1877), elektrik ampulü (1878) (bunu bulmak için kırk bini aşkın deney yaptığı söylenir), bir telde aynı anda karşılıklı olarak dört, hatta altı telgraf işareti iletebilen telgraf aygıtları, kinetoskop (1894).

Akkor metallerin elektron yaydığı buluşu da onundur (1884). Bu buluş diod lambanın temel ilkesini oluşturmuştur. Edison ilk film çekme stüdyosunu ve Amerika Birleşik Devletlerinde ilk film yapım şirketini (Eison Film Co., 1898) kurdu. Ticari amaçla ilk elektrik santralini da Edison kurmuştur.