Fener Rum Patrikhanesi Nedir Nerede Ne Zaman Kuruldu? Tarihi Hakkında Bilgi

FENER RUM PATRİKHANESİ İstanbul'un Fener semtinde bulunan ve Ortodoks Rumların dinsel merkezi olan patrikhane. İstanbul'un ele geçirilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in özel izniyle kurulmuştur.


1453'te İstanbul Türk egemenliğine girince Ortodoks Rumlar başsız kaldı. Fatih Rumların dinsel yaşamının düzene koyulmasını istedi, bunun için de bir patrik seçilmesini buyurdu. İlk patrik 1454 yılında seçildi ve Osmanlı Devleti tarafından da kilisenin içinde ve dışında Ortodoks halkın başkanı sayıldı. Patrik güvence altına alınarak, vergiden bağışık tutuldu.

İlk merkezi günümüzdeki Fethiye Camii idi. 1602 yılında şimdiki merkezi olan Fener'deki Hagios Georgios (Aya Yorgi) Kilisesine taşındı. Lozan Antlaşması'ndan sonra Fener Rum Patrikhanesi'nin Osmanlı devrinde verilmiş ve tanınmış ayrıcalıkları kaldırıldı, patriklik yalnızca dinsel bir kurum kabul edildi (1924).

Rum ilk ve orta dereceli okulların denetimi ve öğretimi devlet güvenliği altında serbest bırakılarak kiliseden ayrıldı. Kilise için yalnız Heybeliada'daki ruhban (papaz) okulu bırakıldı.

Okulda Ortodoks din adamları yetiştirilir. Patriği, Sen Sinod denen kilise meclisi seçer. Fener Patriği dünya Ortodoks patriklerinin lideri sayılmakla birlikte otoritesi yalnız kendi kilisesinde geçerlidir.