Felsefe Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Başladı? Kısaca Bilgi

FELSEFE evrenin, evrendeki canlı ve cansız varlıkların, bu arada insanın ne olduğunu, yerini, durumunu, ilkelerini açıklamaya çalışan görüş ve düşüncelerin tümü. Kısaca açıklamak gerekirse doğaya ve insana ilişkin en genel sorunların incelenmesi.


Başlangıçta, yani ilk çağda felsefe büyük ölçüde dinle iç içeydi ve o zamanki insan ve madde bilimlerinin hemen hepsini kapsıyordu. İlk çağda felsefe demek “bilgi” demekti. Zamanla tekniğin ve iş bölümünün gelişmesi sonucunda, felsefenin içinde yer alan bilimler birer birer ayrılıp bağımsız duruma geldiler.

Böylece felsefe bugünkü anlamda asıl işlevini yüklendi. Bu konular, bir yandan, bilimsel kavramların dışında kalan, devlet, erdem, eylem, estetik gibi alanları kapsamakta, öte yandan mantık gibi düşünme ve akıl yürütme yöntemlerini içermektedir.

Daha genel anlamda söylemek gerekirse günümüzde felsefe madde ve ruhu çözümlemeye ve bunlardan hangisinin temel olduğunu açıklamaya çalışmaktadır (spiritüalistlere göre varlıkların temeli ruh ve akıl, materyalistlere göre ise her şeyin temeli madde ve onun çeşitli biçimdeki belirtileridir). Bu anlamda felsefe ile metafizik özdeş kavramlardır.