Evren nedir genişliği ne kadar büyük sonunda ne var? anlamı hakkında bilgi

EVREN uzayda yer alan varlıkların tümü. Dünya ile birlikte güneş sistemi, Samanyolu, tüm yıldızlar, gökadalar... hepsi evren kavramının içindedir.


Yapılan gözlemler evren hakkında bazı bilgiler verir, kozmoloji de bunlara dayanarak genel bağıllık (rölativite) kuramının yardımı ile evren hakkında bazı sonuçlara varır. Bunların en akla yatkını genişlemeyi temel alan modellerdir. Bu genişleme sonsuza dek sürebilir ya da en yüksek değere vardıktan sonra karşı eyleme dönüşebilir.

Böylesi bir evrim Evren’in yoğunluğuna bağlıdır. Bugünkü değerlendirme sonsuz bir genişleme yönündedir, ama bunun yanlış yanları bulunduğu da söylenebilir. Bunun nedeni ise yoğunluğun görünen maddeye göre hesaplanmasıdır. Oysa bir miktar görünmez kütlenin varlığı da saptanmış durumdadır.

Eğer gelecekteki gözlemler bu olguyu doğrularsa, o zaman Evren’in evrimi değişik olacaktır. Bu modellere göre çok yoğun bir evre ile başlamış olan Evren bundan 12 milyar yıl kadar önce, sıcaklığı 15 milyar dereceyi bulan bir ateş topu halindeydi. Bu kuram Big Bang kuramı olarak bilinir.

Günümüzde reddedilen bir kuram ise duraklama ya da durağan hal kuramıdır. Evren'e hiç bir başlangıç aramamanın çözüm olarak yararı olabilir, ancak o zaman fiziğin temel ilkelerinden biri, enerjinin sakınımı ilkesi zedelenmiş olur. Buna karşın gözlemlenen bazı olgular genişlemekte olan bir Evren çerçevesinde açıklamasız kalmaktadır.

Çok farklı hızdaki iki nesnenin fiziksel birliği klasik kuram çerçevesinde anlaşılamaz: Gözlemlere dayanılarak bu iki nesnenin aynı uzaklıkta olduğu söylenebilir, oysa hızlarının ölçümü ve genişleme kanununun uygulanması, başka yöntemlerle belirlenmiş olanlardan çok farklı uzaklıklar vermekte dir. Bazı bilim adamları bunun kural dışı bir durum olduğu görüşündedir. Buna karşılık bazı bilim adamları da genişleme kuramını bırakarak yerine başka modeller önermektedirler.