Etilen nedir gazı nasıl elde edilir ne işe yarar? kimya özellikleri

ETİLEN çift bağlı hidrokarbonlar dizisinden H2C=CH2 formülünde hidrokarbon. Kimya, plastik, kauçuk sanayinin en önemli temel ürünlerinden biridir. Doğal olarak gaz halinde,-104°C’de sıvı halde bulunur.


Nafta ya da mazottan 800 °C’de piroliz yoluyla elde edilir. Karbon atomları arasındaki bağları çift olan tüm etilenik hidrokarbürler gibi bu da geniş ölçüde tepkimeli bir maddedir; bu nedenle pek çok türev verir, kolayca polimerize olarak herkesçe bilinen polietilen maddesini oluşturduğu gibi klorla da birleşerek vinil poliklorürü oluşturur.

Benzenle birleşince ısı yalıtıcı bir madde olan polistireni verir ve sentetik bir kauçuk olan kopolimer bütadyen stireni oluşturur. Oksitlenme yoluyla bütün organik etilen kimyası yaratılır, anjeller, deterjanlar, iplikler (tergal), eriticiler, hidrolik yağları, köpükten yapay köseleye kadar tüm poliüretanlar ondan doğar.

Son yıllarda kurulan yüzbinlerce ton kapasiteli etilen üretim fabrikalarında üretilen etilen, basınç altında sıvılaştırılarak ya da aşırı ölçüde soğutulup sıvılaştırılarak vagonlarla, kamyonlarla, gemi ya da boru hatlarıyla kullanım yerlerine gönderilir.