Embriyo nedir nasıl oluşur? gelişimi evreleri ve dönemi hakkında bilgi

EMBRİYO döllenmiş yumurtanın dölüt haline gelinceye kadar geçirdiği evre de, yavruya verilen ad. Bitkilerde tohumlardaki bitki taslaklarına da embriyo denirse de terim daha çok insan ve hayvan yavrularının ilk gelişim evresi için kullanılır.


İnsan embriyosu döllenmeden sonraki sekizinci gün, yumurtanın embriyo noktacığıdan başlayarak gelişir. Bu embriyo noktasının hücreleri, bir süre çoğalarak, iki kat oluşturacak biçimde farklılaşır. Bunlar ektoblast (dışkat) ve endoblast (içkat) adını alır.

İkinci haftanın sonunda, dışkatın bazı hücreleri farklılaşarak mezoblast (ortakat) denen üçüncü bir kat oluştururlar.

Ernbriyo evresi, insanda üç ayda tamamlanır ve bu süre içinde söz konusu katların hücreleri durmadan çoğalıp farklılaşarak, ektoblasttan deri ve bütün sinir sistemi, mezoblasttan kemik, kas, idrar, üreme ve dolaşım sistemleri, endoblasttan ise bağırsaklar ve bunların eklentisi olan organlar oluşur.

Sekizinci haftada embriyonun boyu 28 mm'yi bulur ve görünümü insan biçimini alır. Embriyo, yaşamı süresince kötü etkiler alırsa biçim bozukIuklarına uğrayabilir. Ektoblast katı, özellikle çoğalma sürecinin doruk noktasında olduğu sırada, zararlı etkilere karşı, diğer katlardan daha duyarlıdır.

Örneğin altıncı yedinci hafta arasında, embriyoyu kızamıkçık virüsü etkileyecek olursa, yürekte ve işitme organlarında ağır sakatlıklar oluşabilir.