Elmas nedir nasıl oluşur bulunur? oluşumu ve özellikleri

ELMAS Saydam olarak bulunan billurlaşmış saf karbon. Cisimlerin en sertidir. Genellikle renksizdir, ancak pembe, sarı, mavi, yeşil ve siyahımsı renkte de olabilir. Yoğunluğu 3,5’tur. Doğada, yerin derinliklerinde bulunur.


Geçmiş zamanlarda yüksek basınç ve ısı altında oluştuğu kesindir. Işığı kırması ve renk renk yansıtmasıyla göz alıcı bir görünüşü vardır. Bu nedenle süs taşlarının en değerlisidir. En pahalısı renksiz olanlardır. Karbonad denen siyah elmas, sert kayaların delinmesinde kullanılır. Elmasın yontulup işlenmesine traş denir.

İyi bir traş elmasın değerini on kat artırır. Elmastraşlık çok ince bir sanattır. Dünyada bu sanatın merkezi, Amsterdam kentidir.

Elmasın ağırlığı, kırat denen bir birimle ölçülür. 1 kırat yaklaşık olarak 0,2 gramdır. Elmas genellikle volkanik bir tür olan kimberlit kayalarının içinde, serpintiler biçiminde bulunduğundan çok iri olmaz. Bugüne dek bulunan elmasların en irisi, 1904 yılında Güney Afrika’da çıkarılan 3.025 kırat (yaklaşık 620 gram) ağırlığındaki Cullinam elmasıdır.

Dünya’da başlıca elmas yatakları Hindistan Brezilya ve Güney Afrika’da bulunur. En zengin yataklar ise Güney Afrika’dakilerdir. Dünya elmas üretiminin dörtte üçü bu bölgeden sağlanır. Yılda 1 tona yakın elde edilen elmasın yüzde 99’u delici ve kesici aletlerde kullanılır. Günümüzde özellikle petrol sondajiarı nedeniyle, elmas tüketimi büyük boyutlara ulaşmıştır.

Çok yüksek basınç ve ısı altında laboratuvarlarda da sentetik elmas yapılmaktadır, ancak sentetik elmasın bulunan doğal elmasın billurlarına oranla daha küçüktür.