Elektrometalurji nedir ne işe yarar nasıl yararlanılır? hakkında genel bilgi

ELEKTROMETALURJİ metalurji ürünlerinin (metaller ve alaşımları) elde edilmesinde ve arıtılmasında elektriğin ısı ve elektroliz özelliklerinin kullanılması. Elektrik ısısından metalurjide dört türlü yararlanılır.


1) Dirençle. Yarı işlenmiş parça ya da ürünler doğrudan doğruya elektrik akımına bağlanıp direnç gibi kullanılır, gerektiği kadar ısınınca da istenilen biçim verilir.

2) Ark ile. Metalleri etkilemek için gerekli ısı ya doğrudan doğruya bu maddelerle elektrotlar arasında ya da ısıtılacak maddelerin dışında meydana getirilir. Bu yola 3.000 °C’den yüksek sıcaklığa gereksinme gösteren hassas ve özel çelikler ile demir alaşımlarının yapımında başvurulur. Zirkonyum ve titan gibi özel metallerin, hazırlanmasında ya da arındırılmasında bu metallerin kendileri elektrot olarak kullanılır.

3) İndükleme ile. Demir dışı metallerin hazırlanmasında düşük frekanslı indüksiyon ısıtması, soy metallerin hazırlanmasında, yarı iletken monokristallerin elde edilmesinde, bazı çelik parçalarının yüzeysel olarak sertleştirilme işlemlerinde orta ya da yüksek frekanslı (500 Hz’den 50.000 Hz’e kadar) indüksiyon ısıtması kullanılır.

4) Elektronik bombardımanla, plazma ile ya da laser ile. Yüksek sıcaklıkta punta kaynağı gerektiren aeronotik ve uzay sanayinde kullanılır.

Elektrometalurjinin elektrolize dayanan en önemli uygulaması ise alüminyum sanayinde erimiş alüminadan elektroliz yoluyla alüminyum elde edilmesidir.

Gerek ısı yoluyla olsun, gerek elektroliz yoluyla olsun elektrometalurji maliyeti yüksek olan bir sanayidir. Bunun da nedeni elektrik ısısı ve akımının diğer enerji kaynaklarına göre oldukça pahalı olmasıdır.