Elektrodinamik nedir ne demek ne işe yarar? hakkında temel bilgi

ELEKTRODİNAMİK elektrik akımını, oluş ve akış kurallarını inceleyen fizik dalı. Bir elektrik akımı, doğurduğu magnetik alan aracılığı ile bir başka elektrik akımını etkiler ya da doğurur. Bir iletkenden geçen akımın büyüklüğü iki değerle, yani uygulanan gerilimin değeri ve iletkenin direnci ile belirlenir.


Uygulanan gerilimin dalgalı (alternatif) ya da doğru oluşuna göre ortaya çıkan ikinci akım da dalgalı ya da doğru cinsten olur. Bir iletkenden geçirilen elektrik akımı çeşitli sonuçlar doğurur. İletkenin direnci fazlaysa elektrik enerjisi büyük ölçüde ısıya dönüşür.

Elektrik sobaları, fırınları ve ocakları bu ilkeye göre çalışır. İletken elektrik lambalarında olduğu gibi çok fazla ısıtılırsa akkor haline gelerek ışık saçar. Eğer ince bir telden onun çekemeyeceği kadar fazla akım geçerse tel eriyerek kopar.

Bu özelliğinden yararlanılarak yapılan elektrik sigortaları elektrikli aletlerin yanmasını önler. Ayrıca elektrik akımının kimyasal etkisi de vardır. Asitli bir sıvıdan akım geçirilirse sıvıda iyonlaşma ve sıvı içindeki madenlerde ayrışma meydana gelir.

Bu özellikten yararlanılarak bir madenin başka bir madenle kaplanması (kromaj, nikelaj) ve bazı metallerin saf olarak elde edilmesi sağlanır.