Ege uygarlıkları hangileridir? özellikleri hakkında bilgi

EGE UYGARLIKLARI İlkçağ’da Ege Denizi çevresinde kurulmuş olan uygarlıklar. Ege Adaları’nda (Girit, vb.), Yunanistan ve Batı Anadolu kıyılarında yaşamış olan topluluklarca, Mısır, Mezopotamya ve Ön Asya uygarlıklarından da esinlenerek, yüzyıllar içinde kurulup gelişmiş birkaç uygarlığı kapsar. Bu uygarlıkların, eski Yunanla başlamayıp çok önceye dayandıkları, Yunan uygarlığının bunların üzerine kurulduğu, bilimsel bir geçektir.


Ege uygarlıkları başlıca dört grupta toplanabilir: 

1-Girit’te Minos uygarlığı. İÖ 3 ve 2.binyıllarda kurulup gelişmiştir. Önce Mısır’dakine benzer hiyeroglif sonra hece yazısı kullanan Giritlilerden kalma boyalı ve süslü toprak kaplar, Knossos Sarayı’nın kalıntılarında görülen renkli freskler (duvar resimleri), tunç, altın ve gümüş gibi değerli metallerden yapılmış kaplar ve heykelcikler bu uygarlığın oldukça gelişmiş olduğunun kanıtlarıdır.

2-Kiklad Adaları uygarlığı. İÖ 3. binyılda Kiklad Adaları’nda yaşadı.

3-Yunanistan’da Miken uygarlığı. İÖ 2. binyılda Yunanistan’a gelen Akalar tarafından, Girit ve Kiklad uygarlıklarının etkisi altında kuruldu. En parlak dönemini İÖ 1400-1200 yılları arasında yaşadı. Miken kralları bu yıllarda Ege Adaları’nın yanı sıra Antalya yöresini de ele geçirdiler. Troya ile yaptıkları savaşlar İliada Destanı’nda uzun uzun anlatılır.

4- İonia uygarlığı. Batı Anadolu’da İzmir yöresinde kurulup gelişti. En eski merkezi İÖ 3. binyılda yaşamış olan Troya’dır. Ondan sonra Batı Anadolu’nun ilkçağ kentleri gelir. (Miletos, Efes, Bergama, vb.) Bütün bu uygarlıkların Yunan uygarlığından ayrı özellik taşıdığı yapılan kazılarda çıkan kalıntılardan anlaşılmaktadır. Batı Anadolu (İonia) uygarlığı en parlak dönemini İÖ 7-6. yüzyıllarda yaşamıştır, daha sonra kurulan Yunan uygarlığı bu uygarlıktan büyük ölçüde yararlanmıştır.