DUT kuzey yarım kürede, ılıman bölgelerde yetişen bir ağaç ve meyvesi. Türkiye’de yetiştirilen başlıca türleri, akdut (Morus alba), kara dut (M.nigra) ve kırmızı duttur (M.rubra).
Ak dutun anayurdu Çin’dir. Yaprakları ile ipek böceği beslendiği ve ipek böcekçiliği de Anadolu’da 12. yüzyılda başladığı için o tarihten beri Türkiye’de yetiştirildiği sanılmaktadır.
Dutun her türünün meyvesi, yaş ve kuru olarak yenir. Ayrıca dut pekmezi ve dut pestili yapımında kullanılır. Odunu, ince marangozluk işlerine elverişlidir. Kırmızı dutun anayurdu ise Kuzey Amerika’dır.
Ak dutun anayurdu Çin’dir. Yaprakları ile ipek böceği beslendiği ve ipek böcekçiliği de Anadolu’da 12. yüzyılda başladığı için o tarihten beri Türkiye’de yetiştirildiği sanılmaktadır.
Dutun her türünün meyvesi, yaş ve kuru olarak yenir. Ayrıca dut pekmezi ve dut pestili yapımında kullanılır. Odunu, ince marangozluk işlerine elverişlidir. Kırmızı dutun anayurdu ise Kuzey Amerika’dır.