Dünyanın 7 harikası yerleri nerede isimleri ayakta kalan tek eser hakkında bilgi

Dünyanın 7 harikası yerleri nerede ve isimleri ne, dünyanın yedi harikası olarak bilinen eserlerden hangisi halen ayaktadır ve dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek eser hangisi duruyor, hangileri Anadolu da bulunmaktadır? ayakta kalan tek eser hakkında bilgi sitemizde..


DÜNYANIN YEDİ HARİKASI ilk çağın eşsiz sayılan yedi mimarlık ve yontu yapıtı. Eski tarihlerde sözü sık geçtiği gibi insanların dilinde de pelesenk olarak kullanılır.

Bir bölümü günümüze değin ayakta kalabilen bu yapıtlar şunlardır:

1 - Karla (bugünkü Muğla yöresi) satrabı (o dönemde İran valilerine satrap denirdi) Mausolos için, ölümünden sonra İÖ 4. yüzyılda karısı tarafından Halikarnoss’ta (Bodrum) yaptırılmış olan anıt mezar. Tarihçilere göre, 42 m. yükseklikte dikdörtgen biçiminde mermerden yapılmıştı. Günümüzde yalnız temelleri kalmıştır.

2 - Efes kentindeki Artemis Tapınağı İÖ 5. yüzyılda tanrıça Artemis için yaptırılmıştı. Bugün bazı kalıntıları bulunmaktadır.

3 - Rodos Heykeli. İÖ 3. yüzyılda, tanrı Apollon biçiminde, Rodos limanının girişine yapılmıştı. Söylentiye göre, o zamanın tekneleri yüksekliği 35 m. olan yontunun bacaklarının arasındaki açıklıktan geçerek limana girerdi.

4-Zeus Yontusu. Ünlü yontucu Fidias tarafından Olympos’taki Zeus Tapınağı için, İÖ 5. yüzyılda altın ve fil dişinden yapıldığı söylenir. Yüksekliği 14 metre olan tapınaktan hiçbir iz kalmamıştır.

5 - İskenderiye Feneri. Mısır’da İskenderiye limanında girişteki bir ada üzerinde İÖ 3. yüzyılda yapılmıştı. Yüksekliği 140 metre idi. Tepesinde bütün gece ateş yakılırdı. 1300 yılında bir deprem sonucunda yıkılmıştır.

6 - Mısır piramitleri. Dünyanın yedi harikası arasında günümüze ulaşabilenler, yalnızca bunlardır. Eski Mısır firavunları (kralları) tarafından İÖ 27.-26. yüzyıllarda, uzun sürede yaptırılmış birkaç piramitten oluşur. Bunlar birer anıt mezar sayılabilir, çünkü içlerinde firavunların mezarları vardır.

7 - Babil'in Asma Bahçeleri İÖ 6. yüzyılda, Babil kralı Nabukadnesar tarafından yaptırıldığı söylenir. Günümüzde hiçbir izi kalmamıştır.