Dominik Cumhuriyeti nerede hangi kıtada nasıl bir yer? hakkında bilgi

Dominik Cumhuriyeti Orta Amerika'da Antil Adaları'nda devlet. Hispaniola Adası üzerinde, Haiti'nin doğusundadır. Yüzölçümü 48.700 km2, nüfusu 10,77 milyon, başkenti Santo Domingo.


Ülkenin batı kesimi sıradağlarla kaplıdır (Cordillera Central). Bu dağlık bölge, doğunun alçak ova ve tepelerinden Cibao ve La Vega Real çukurları ile ayrılır.

Önemli ırmaklar arasında Yague del Norte, Jaina ve Ozama sayılabilir. Adada genel olarak tropikal iklim egemendir.

Nüfusun yüzde 70’den fazlasını melezler oluşturur. Diğer bölümü ise İspanyol kökenli beyazlardan ya da siyahilerden oluşur. Halkın yarısı kentlerde yaşar (Santo Domingo, Santiago, San Cristobal).

Ekonomi tarıma dayalıdır. Şeker kamışı, kahve ve kakao başlıca dış satım maddeleridir. Pirinç ekimi ve sığırcılık da giderek önem kazanmaktadır. Ülkedeki zengin boksit kaynaklarının, sanayinin gelişmesinde fazla katkısı olmamıştır. Tarım ürünlerinin işlenmesiyle sınırlı olan sanayi yalnız Santo Domingo’da gelişmiştir.

1492’de Kristof Kolomb’un adayı keşfinden sonra, İspanyollar ve Fransızlar arasında birkaç kez el değiştiren Dominik Cumhuriyeti, 1821’de bağımsız olmuştur.